Taloyhtiön hallituksen jäsen – Tiesitkö, että asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvollisuus on rakennuksen omistajalla?

14. helmikuuta 2024

Taloyhtiön hallituksen jäsen – Tiesitkö, että asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvollisuus on rakennuksen omistajalla?

Merkittävä osa asuinrakennusten tulipaloista olisi estettävissä asianmukaisilla ja toimintakuntoisilla palovaroittimilla. Moni asunto on kuitenkin yhä vailla asianmukaisia palovaroittimia. Vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta on vuoden 2024 alusta lähtien siirretty rakennuksen omistajalle pelastuslain 3 luvun 17 § nojalla. Rakennuksen omistaja tarkoittaa tässä muun muassa asunto-osakeyhtiötä, koska asunto-osakeyhtiöissä tämä vastuu kuuluu taloyhtiön hallituksen yleisiin tehtäviin.

 

KÄYTÄNNÖSSÄ HUOMIOITAVAA TALOYHTIÖN HALLITUKSESSA


Taloyhtiön hallituksen ja sen jäsenten tehtävänä on huolehtia, että rakennuksessa eli asunnoissa ja muissa tiloissa on riittävä määrä asianmukaisia ja toimintakuntoisia palovaroittimia tai suojaustasoltaan vastaavia muita laitteita, jotka mahdollisimman aikaisin havaitsevat alkavan tulipalon ja varoittavat asunnossa olevia. Erityisryhmien osalta tulee varoitus antaa tarvittaessa muutenkin kuin äänimerkillä.


Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava vähintään yhdellä palovaroittimella. Asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin.

 

Palovaroittimen toimintakunnossa pitäminen tarkoittaa käytännössä pariston vaihtamista sekä palovaroittimen uusimista, kun sen käyttöikä päättyy tai jos se vikaantuu.

 

Asukkaan vastuulla on antaa välittömästi tieto taloyhtiön hallitukselle, mikäli asukas havaitsee vikoja tai puutteita palovaroittimissa tai niiden toiminnassa. Taloyhtiön hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä tai näiden valtuuttamalla muulla edustajalla on lain nojalla oikeus päästä asuntoon palovaroittimiin liittyvien velvollisuuksiensa toteuttamiseksi. Asuntokäynnit on pyrittävä kuitenkin järjestämään asukkaalle sopivana aikana.

 

MUISTILISTA TALOYHTIÖN HALLITUKSELLE


1. Tiedottaminen ja kartoitus: Taloyhtiön hallitusten jäsenten tulee tiedottaa asukkaita lakimuutoksesta johtuvista uusista velvollisuuksistaan ja siitä seuraavista toimenpiteistä. Hallituksen tulee tarpeen mukaan tehdä selvitys siitä, minkälaisia palovaroittimia rakennuksessa ja asunnoissa on ja onko niitä riittävä määrä.

 

2. Hankinnat: Käytännössä palovaroittimien uusiminen on usein tarpeen. Kunnossapitovastuun hoitamisen kannalta voi olla käytännössä helpompaa, jos asunnoissa on taloyhtiön hankkimat ja asentamat palovaroittimet, koska silloin ne ovat samanlaiset ja saman ikäiset kaikissa asunnoissa.

 

3. Asennukset ja kunnossapito: Taloyhtiön hallituksen edustajien tulee sopia asukkaiden kanssa ajankohdat palovaroitinten asentamiseksi ja kunnossapitotöitä varten. On suositeltavaa sopia etukäteen toimintakunnon tarkastamisesta ja paristojen vaihtamisesta esimerkiksi tiettynä päivänä vuosittain.

 

LAIN VOIMAANTULO JA SIIRTYMÄAIKA


Uusi pelastuslaki on jo astunut voimaan. Palovaroitinten osalta noudatetaan kahden vuoden siirtymäaikaa, jotta rakennuksen omistajat voivat laatia suunnitelman asian käytännön järjestämiseksi sekä toteuttaa velvollisuutensa palovaroitinten hankinnasta, asennuksesta ja kunnossapidosta asianmukaisesti.


Palovaroitinten hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy rakennusten omistajille 1.1.2026.

 

PALOVAROITINVASTUUN LAIMINLYÖNNIN SEURAUKSET


Palovaroittimet auttavat estämään vakavia vahinkoja ja loukkaantumisia. Palovaroittimet havaitsevat savun tai korkeat lämpötilan antaen varoituksen mahdollisesta tulipalosta. Nopea hälytys antaa asukkaille mahdollisuuden evakuoitua turvallisesti. Palovaroittimiin liittyvät hankinta-, asennus-, tai kunnossapitolaiminlyönnit ovat omiaan johtamaan merkittäviin omaisuus-, ja henkilö-, ja muihin vahinkoihin.

 

Tämän lisäksi palovaroittimiin liittyvät puutteet ja laiminlyönnit saattavat johtaa hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuuseen ja/tai rikosvastuuseen. Asianajaja Antti Haanpää on kirjoittanut blogiimme taloyhtiön hallituksen jäsenen vastuista laajemmin toukokuussa 2023. 



Asianajotoimisto Haanpää Oy



Asiasanat: tulipalo - turvallisuus - asunto-osakeyhtiö - taloyhtiön hallitus - hallituksen jäsen - hallituksen vastuu


25. huhtikuuta 2025
Tule moikkaamaan Asianajotoimisto Haanpää Oy:n väkeä Taloyhtiö 2025 -tapahtumaan tiistaina 29.4.2025 Helsingin Messukeskuksen Kokoussiivessä! Taloyhtiötapahtuma kokoaa vuosittain yhteen lähes 100 taloyhtiöiden haasteet ratkaisevaa toimijaa.
17. maaliskuuta 2025
Vanhan kohteen ostajan on oltava varautunut siihen, että kohdetta saatetaan joutua korjaamaan rakennusosien normaalin kulumisen tai teknisen käyttöiän ylittymisen vuoksi.
7. helmikuuta 2025
Mikäli ehdotus toteutuu, työntekijästä johtuvan irtisanomisen perusteeksi riittäisi jatkossa ”asiallinen syy” ilman nykyisen lainsäädännön vaatimaa lisäedellytystä ”painavasta syystä”.
9. tammikuuta 2025
Asunnossa tai kiinteistössä ilmenevää laatuvirhettä pyritään usein osoittamaan toimenpiderajan ylittymisellä.
13. joulukuuta 2024
Ostajan reklamaatiovelvollisuuden täyttäminen edellyttää, että ostaja sekä ilmoittaa virheestä, että virheeseen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi se pitänyt havaita (Maakaaren 2 luvun 25 §:n 1 momentti).
22. marraskuuta 2024
Homekoirat antavat kaupan osapuolille tärkeää tietoa kohteen kunnosta ja ominaisuuksista.
1. marraskuuta 2024
Mikäli käytetyn asunnon ostotarjous on hyväksytty tai kiinteistön kaupan esisopimuksesta on tullut sitova, ei kauppaa voi enää yksipuolisesti peruuttaa. Tilanteissa, joissa peruuttaminen on vielä mahdollista, seuraamukseksi usein tulee joko käsirahan tai vakiokorvauksen menettäminen, tai todellisten ja kohtuullisten kustannusten korvaaminen.
27. syyskuuta 2024
Vastuunrajoitusehto on riittävän yksilöity, kun siitä käy selkeästi ilmi, millä tavalla ostajan asema poikkeaa maakaaren säännöksistä. Tämän lisäksi, vastuunrajoitusehdossa on oltava yksilöity kaikki ne virheet tai vauriot, jotka on tarkoitus rajata myyjän vastuun ulkopuolelle eikä ostajalle saa jäädä epäselväksi vastuunrajoitusehdon sanamuodon perusteella se, mitkä myyjän virhevastuun alaan kuuluvat seikat jäävät ostajan vastuulle.
12. syyskuuta 2024
Mitä kauemmin viivyttelet reklamaation tekemistä, sitä vaikeammaksi virheen todistaminen ja siihen liittyvien vaatimusten esittäminen voi käydä. Lisäksi määräajat virheen ilmoittamiselle voivat umpeutua, jolloin menetät oikeuden vedota virheeseen.
30. huhtikuuta 2024
Kiinteistön ja asunnon kauppa – edellyttääkö laatuvirhe, että vaurioita on jo aiheutunut?
Lisää viestejä