Mietityttävätkö taloyhtiön lakiasiat? Tule kysymään meiltä Taloyhtiö 2025 -messuilla!
Tule moikkaamaan Asianajotoimisto Haanpää Oy:n väkeä Taloyhtiö 2025 -tapahtumaan tiistaina 29.4.2025 Helsingin Messukeskuksen Kokoussiivessä!

Taloyhtiötapahtuma kokoaa vuosittain yhteen lähes 100 taloyhtiöiden haasteet ratkaisevaa toimijaa.
Löydät meidät osastolta 30, ja meiltä voit kysyä taloyhtiöiden lakiasioihin liittyviä kysymyksiä laidasta laitaan. Taloyhtiöiden lakiasiat eivät aina ole yksinkertaisia, mutta me olemme valmiita selkeyttämään kiperimmätkin kysymykset!
Tässä muutama esimerkki ajankohtaisista kysymyksistä, joita meille usein esitetään ja joista varmasti keskustellaan myös tapahtumassa:
1. Taloyhtiössämme on suunnitteilla sähköautojen latauspisteiden hankinta – pitääkö kaikkien osakkaiden osallistua näiden rakentamisesta koituviin kustannuksiin?
Se, ketkä osallistuvat latauspisteiden rakentamisesta koituviin kustannuksiin, riippuu mm. siitä, kenen toimesta hanke toteutetaan (yhtiön hanke, osakasvähemmistön hanke vai osakkeenomistajan muutostyö).
Kun latauspisteet toteutetaan yhtiön hankkeena, kustannuksista vastaavat kaikki osakkaat vastikeperusteisesti.
Osakasvähemmistön hanke tarkoittaa tilannetta, jossa hankkeen toteuttajana on taloyhtiö ja vain hankkeeseen mukaan lähteneet osakkaat maksavat vastikkeena hankkeen kustannukset.
Osakkeenomistajan muutostyö on osakkeenomistajan oma hanke, ja osakas maksaa hankkeen kustannukset suoraan latauspisteen rakentavalle taholle, eikä yhtiö osallistu hankkeen kustannuksiin.
2. Tarvitseeko taloyhtiö rakennusluvan pyöräkatosrakennelman rakentamiseen pihalle?
Riippuu pyöräkatosrakennelman koosta. 1.1.2025 voimaan tullut uusi rakentamislaki kevensi lupakäytäntöjä. Aiemmin pyöräkatos vaati usein toimenpideluvan, mutta nyt alle 50 m²:n katoksen voi yleensä rakentaa ilman rakennus- tai toimenpidelupaa, kunhan se ei riko esimerkiksi asemakaavaa tai etäisyysmääräyksiä.
3. Olen osakas ja huoneiston kattoon on ilmestynyt märkä alue. Epäilen vesivahinkoa. Olen ilmoittanut tästä taloyhtiölle. Kuuluvatko mahdollisen vian selvittämisestä ja tutkimisesta aiheutuvat kustannukset minulle vai yhtiölle?
Kun huoneistossa on mahdollisesti tapahtunut yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluva vahinko, vahingon selvittämisestä ja tutkimisesta aiheutuneet tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset kuuluvat yhtiön vastuulle.
Kun osakas asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 8 §:n mukaisesti huolehtii ilmoitusvelvollisuudestaan, ja ilmoittaa viivytyksettä yhtiölle osakehuoneiston viasta tai puutteellisuudesta, jonka korjaaminen kuuluu yhtiölle, syntyy yhtiölle vikahavainnon perusteella kunnossapitovelvollisuus eli velvollisuus ryhtyä toimiin. Varsinaisten korjauskustannusten lisäksi myös tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset, jotka aiheutuvat vian selvittämisestä, kuuluvat yhtiön vastuulle.
Se, että lopulta ei esimerkiksi mitään konkreettista vikaa löydettäisikään, ei vapauta yhtiötä vastuustaan kattaa vian tutkimiseen ja selvittämiseen liittyviä kustannuksia, eikä näitä voida myöskään siirtää yksittäiselle osakkaalle.
Yllä olevat kysymykset ovat vain pieni osa niistä monista käytännön pulmista, joita taloyhtiöt ja osakkaat kohtaavat ja joita ratkomme asiakkaidemme kanssa päivittäin.
Tervetuloa siis lämpimästi tapaamaan meitä, kysymään mieltä askarruttavista asioista tai vaihtamaan ajatuksia taloyhtiömaailman koukeroista. Nähdään tiistaina 29.4.2025, osastolla 30, Helsingin Messukeskuksessa!
Juliana Akin, OTM
Asiasanat: taloyhtiö2025, messut, messukeskus, kysyjuristilta, taloyhtiö

