Muuttuuko irtisanomiskynnys?

7. helmikuuta 2025

Mikäli ehdotus toteutuu, työntekijästä johtuvan irtisanomisen perusteeksi riittäisi jatkossa ”asiallinen syy” ilman nykyisen lainsäädännön vaatimaa lisäedellytystä ”painavasta syystä”.

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä on vuoden 2024 loppupuolella valmistellut hallituksen esitystä irtisanomisperusteen sääntelyn muuttamisesta.


Mikäli ehdotus toteutuu, työntekijästä johtuvan irtisanomisen perusteeksi riittäisi jatkossa ”asiallinen syy” ilman nykyisen lainsäädännön vaatimaa lisäedellytystä ”painavasta syystä”.


Muutosta lakiin on toivottu erityisesti yrittäjien puolelta, mutta millaisia vaikutuksia sillä voisi olla yrittäjien arkeen?


Irtisanomiskynnyksen madaltaminen voisi tuoda helpotusta erityisesti tilanteisiin, joissa tietyn työntekijän työsuhteen jatkaminen aiheuttaa jatkuvaa taloudellista tappiota yritykselle. Asiallisen syyn täyttyminen saattaisi olla helpommin perusteltavissa esimerkiksi tilanteissa, joissa työntekijän työpanos romahtaa koeajan jälkeen tai sairauspoissaolot muuttuvat jatkuviksi.


Muutos saattaisi myös madaltaa kynnystä palkata uusia työntekijöitä, lisätä yrittäjien työllistämishalukkuutta ja pienentää rekrytointeihin liittyvää taloudellista riskiä. Erityisesti pienyrityksissä ns. ”väärä rekry” voi osoittautua erittäin kohtalokkaaksi.


Lakimuutoksella saattaa olla oma vaikutuksensa työyhteisön ilmapiiriin. Työntekijät saattavat kokea asemansa epävarmemmaksi, mikäli irtisanominen helpottuu. Tähän epävarmuuteen hyvä yrittäjä voi kuitenkin vastata siten, että hän mittaa työntekijöiden suoriutumista selkeästi ja läpinäkyvästi. Kun suoriutumista mitataan objektiivisilla ja selkeästi havaittavilla mittareilla, syntyy luottamusta siitä, että mahdolliset irtisanomiset perustuvat asiallisiin syihin, kuten jatkuvaan alisuoriutumiseen realistisista tavoitteista.


Ehdotetun muutoksen on tarkoitus vain madaltaa irtisanomiskynnystä, eikä poistaa sitä kokonaan. Työsopimuksen irtisanominen ei olisi jatkossakaan mahdollista ilman asiallista perustetta, ja irtisanomisprosessi todennäköisesti vaatisi edelleen kuulemis- ja varoituskäytännön noudattamista.


Yrittäjien kannalta muutos olisi merkittävä askel kohti joustavampaa ja riskittömämpää työllistämistä. Olemme avustaneet monia tuskastuneita yrittäjiä, jotka ovat jääneet ”jumiin” hankalan tai jatkuvasti alisuoriutuvan työntekijän kanssa, koska asiallinen ja painava   syy ei ole vielä täyttynyt, eikä siten perustetta irtisanomiselle ole vielä ollut.


Hyvät työntekijät ovat keskeisiä yrityksen menestykselle, ja yrittäjien tavoitteena on usein löytää osaavia ja sitoutuneita työntekijöitä. Irtisanominen ei koskaan ole yrityksen näkökulmasta itsetarkoitus. Tästä syystä työntekijöidenkään ei tulisi nähdä lakimuutosta uhkana.


Hallituksen esitys käsitellään eduskunnassa kesän 2025 aikana, viikolla 26. Yrittäjien kannattaakin seurata lakimuutoksen etenemistä ja valmistautua hyödyntämään sen tuomat mahdollisuudet liiketoimintansa kehittämisessä. Mikäli lakimuutokset astuvat voimaan, jää soveltamiskäytännössä nähtäväksi, mihin irtisanomiskynnyksen raja lopulta asettuu.


Antti Haanpää, asianajaja


Avainsanat: irtisanomiskynnys, työoikeus, yrittäjyys, yritysoikeus

25. huhtikuuta 2025
Tule moikkaamaan Asianajotoimisto Haanpää Oy:n väkeä Taloyhtiö 2025 -tapahtumaan tiistaina 29.4.2025 Helsingin Messukeskuksen Kokoussiivessä! Taloyhtiötapahtuma kokoaa vuosittain yhteen lähes 100 taloyhtiöiden haasteet ratkaisevaa toimijaa.
17. maaliskuuta 2025
Vanhan kohteen ostajan on oltava varautunut siihen, että kohdetta saatetaan joutua korjaamaan rakennusosien normaalin kulumisen tai teknisen käyttöiän ylittymisen vuoksi.
9. tammikuuta 2025
Asunnossa tai kiinteistössä ilmenevää laatuvirhettä pyritään usein osoittamaan toimenpiderajan ylittymisellä.
13. joulukuuta 2024
Ostajan reklamaatiovelvollisuuden täyttäminen edellyttää, että ostaja sekä ilmoittaa virheestä, että virheeseen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi se pitänyt havaita (Maakaaren 2 luvun 25 §:n 1 momentti).
22. marraskuuta 2024
Homekoirat antavat kaupan osapuolille tärkeää tietoa kohteen kunnosta ja ominaisuuksista.
1. marraskuuta 2024
Mikäli käytetyn asunnon ostotarjous on hyväksytty tai kiinteistön kaupan esisopimuksesta on tullut sitova, ei kauppaa voi enää yksipuolisesti peruuttaa. Tilanteissa, joissa peruuttaminen on vielä mahdollista, seuraamukseksi usein tulee joko käsirahan tai vakiokorvauksen menettäminen, tai todellisten ja kohtuullisten kustannusten korvaaminen.
27. syyskuuta 2024
Vastuunrajoitusehto on riittävän yksilöity, kun siitä käy selkeästi ilmi, millä tavalla ostajan asema poikkeaa maakaaren säännöksistä. Tämän lisäksi, vastuunrajoitusehdossa on oltava yksilöity kaikki ne virheet tai vauriot, jotka on tarkoitus rajata myyjän vastuun ulkopuolelle eikä ostajalle saa jäädä epäselväksi vastuunrajoitusehdon sanamuodon perusteella se, mitkä myyjän virhevastuun alaan kuuluvat seikat jäävät ostajan vastuulle.
12. syyskuuta 2024
Mitä kauemmin viivyttelet reklamaation tekemistä, sitä vaikeammaksi virheen todistaminen ja siihen liittyvien vaatimusten esittäminen voi käydä. Lisäksi määräajat virheen ilmoittamiselle voivat umpeutua, jolloin menetät oikeuden vedota virheeseen.
30. huhtikuuta 2024
Kiinteistön ja asunnon kauppa – edellyttääkö laatuvirhe, että vaurioita on jo aiheutunut?
14. helmikuuta 2024
Taloyhtiön hallituksen jäsen – Tiesitkö, että asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvollisuus on rakennuksen omistajalla?
Lisää viestejä